Ngo Shoes

Het Begin

N’go Shoes is een project van 2 jeugdvrienden, Kévin & Ronan, uit Nantes. Het begon allemaal in 2016, wanneer Kévin net terugkwam van een trip uit Mexico en wanneer Ronan, na 2 jaar werken bij een Vietnamese NGO, op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Zo ontstond het idee om duurzame sneakers te creëren.

Eind april 2017 lanceerden ze een crowdfunding campagne op Kisskissbankbank voor de financiering van hun eerste schoenen productie. In enkel 10 dagen bereikten ze reeds hun startdoel van 200 sneakers, dus zo was de toon meteen gezet! Sindsdien hebben ze niet meer stil gezeten.

Het Design

De N’go sneakers hebben een herkenbaar design, namelijk op elke sneaker tonen ze de traditionele weeftechnieken van Vietnamese ambachtslieden uit etnische minderheden. Ze werken voor namelijk samen met de White Thai, een etnische minderheid uit de bergen, met name uit de Nghe An en de Hoa Binh provincies. Ze zijn gegroepeerd in coöperatieven, op die manier is het mogelijk om hun werk collectief te organiseren en om hun eigen prijzen te zetten. Door met deze groepen samen te werken wil N’go de kunstenaars helpen om hun traditionele handgeweven technieken te verbeteren en te promoten.

Na het weven worden de stoffen gestockeerd in Ho-Chi-Minh stad om later samengesteld te worden in een fabriek.

Het productieproces

Hieronder het productieproces in 4 stappen:

1 Stalen: Eerst werken ze samen met de fabriek enkele samples uit met verschillende materialen, vormen en kleuren. Van zodra het finale sample goedgekeurd is kan men beginnen aan de productie van een hele collectie.
2 Productie: de geweven stoffen worden samengesteld met de andere delen van de sneaker. Er wordt gewerkt met chroomvrij leer uit Argentinië. Alle overige materialen komen uit Vietnam. 90% van de zolen bestaat uit natuurlijk rubber uit Vietnam. Momenteel werkt men in Vietnam aan een zool uit gerecycleerd rubber, dat zou de schoenen nog duurzamer maken.
3 Kwaliteitscontrole: de sneakers worden getest op pasvorm en comfort.
4 Verpakking: de sneakers worden zo ecologisch mogelijk verpakt. Het DO papier is 100% natuurlijk en wordt geproduceerd door Vietnamese kunstenaars van Rhamnoneuron vezels, een plant die behoort tot de peperboompjesfamilie (Thymelaeaceae). De schoenendoos en de naamkaartjes worden vervaardigd uit gerecycleerd papier en het touwtje is gemaakt van kokosnoot: alles wordt dus gemaakt met respect voor de natuur!

Extra

Met de opbrengsten van de sneakers bouwt N’go scholen in de armste provincies van Noord-Vietnam. Dat doen ze onder de noemer #NGOFOREDUCATION: N’go shoes werkt hiervoor samen met de non-profit organisatie Sao Bien. Zo helpen ze kinderen van 6-11 jaar uit arme dorpen door het bouwen van scholen. Voor elk verkocht paar N’go sneakers gaat er een deel naar het scholenproject.

Nieuwsgierig hoe je die witte sneakers nu eigenlijk zo wit houdt? Radio 2 zocht het uit! Let wel op, bij ons gaat het om leren sneakers!