Juuste Grondstoffen

Bamboe

Bamboetextiel is een zachte, kwalitatieve stof die bij uitstek geschikt is als alternatief voor katoen. Verder wordt bamboe natuurlijk ook gebruikt voor natuurlijke interieurproducten zoals manden en dergelijke!

Biokatoen

Gerecycleerde Polyamide

Of gerecycleerde nylon: wordt voornamelijk gebruikt door Swedish Stockings: ze maken pantys van gerecycleerde pantys!

Gerecycleerd Polyester

Letterlijk is het inderdaad stof gemaakt van gerecycleerde PET flessen!

Hennep

Hennepkleding is luchtig, beschermend en duurzaam. Bij de productie van henneptextiel wordt namelijk tot de helft minder CO2 uitgestoten. Hennepproductie begint bij het telen van de Cannabis Sativa. De cannabis die geteeld wordt bevat bijna geen psychoactieve stoffen. De planten zonder deze stoffen hebben namelijk een veel hoger vezelgehalte.

Lenzing™ Ecovero

Lenzing EcoVero is een duurzame versie van viscose.

Piñatex

Piñatex of ananasleer is letterlijk leder gemaakt van ananasbladeren!

Organisch Linnen

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Vaak wordt vlas vergeleken met hennep, beide behoren tot de oudste cultuurgewassen. De planten zelf lijken totaal niet op elkaar: waar hennep gemakkelijk drie tot vier meter hoog kan worden, is vlas een klein en tenger plantje met een fijn blauw bloempje. De overeenkomsten zitten hem in de sterkte en in de draageigenschappen.
Linnen is koel, ademend, en kleding die ervan is gemaakt heeft een lange levensduur. Met name in de zomer draagt linnen door zijn natuurlijke eigenschappen heerlijk.

Sisal

Sisal is een tropische vezel en wordt meestal voor touw, borstels en vloerbedekking gebruikt. Sisal wordt gewonnen uit de bladeren van plantensoorten die tot de Agavenfamilie behoren.

Tencel™ Lyocell

Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose/rayon. Het kenmerkende verschil zit in het oplossen van de houtvezels. Bij de viscose is dit geen milieuvriendelijk proces.

Deze nadelen heeft men bij lyocell vervangen door een nieuw oplosmiddel (N-methylmorfoline-N-oxide) te gebruiken en door het proces zo te veranderen dat een gesloten kringloop ontstaat, waarbij het oplosmiddel teruggewonnen wordt.

De eigenschappen van de vezel komen over het algemeen overeen met die van viscose, maar de sterkte in natte toestand is beter en de vezel kreukt minder. Lyocell wordt onder de merknaam Tencel door de Oostenrijkse firma Lenzing op de markt gebracht.

Vegan leder

Wol

(Baby) alpaca wol, merino wol, … Bij Just Hazel vind je ook handgemaakte stuks uit wol.