Jyoti Fair Works

Jyoti Fair Works

Jyoti zorgt ervoor dat ze extra waarde creëren tijdens elke stap in de supply chain, stap voor stap.

Van katoen tot draad.

Jyoti Fair Works werkt met GOTS gecertificeerd katoen uit Tiruppur, gelegen in de staat Tamil Nadu in Zuid-India. Met dat certificaat wordt verzekerd dat de katoen boeren een eerlijke prijs verdienen en dat ook de milieu voorschriften gerespecteerd worden. Voor het weven van de draad werken ze met Aura Herabal Wear & andere kleinere weef fabrieken die verbonden zijn via een coöperatie.

Van draad tot stof.

Er is gebreide stof gekend voor een patroon met textuur en elasticiteit. Aan de andere kant is er geweven stof met een schaakbordpatroon en niet elastisch tenzij er elastaan wordt toegevoegd. Sinds 2016 werkt Jyoti enkel met hand geweven stoffen uit 100% katoen zonder elasticiteit. Ze kennen al hun textielfabrikanten persoonlijk. Ze ontmoetten hen op vele reizen door India, dronken talloze thees met ze, verzamelden stofstalen en ontwikkelden samen ontwerpen. Zo waren ze overtuigd van de kwaliteit van de stof en ook van de lokale arbeidsomstandigheden en waren ze zeker dat hun geld niet naar grote bedrijven gaat, maar rechtstreeks naar de wevers zelf. Hier kan je al hun textielfabrikanten ontdekken.

Van stof tot kleding.

In hun twee naaiateliers in de Zuid-Indiase steden Chittapur en Londa (beide gelegen in Karnataka) snijden zestien naaisters stoffen, borduren ze handmatig en werken ze met grote zorg samen tot ze afgewerkte producten bekomen. Ten minste één keer per jaar reist Jyoti naar India om nieuwe naaipatronen te introduceren. De vrouwen vormen dan kleine teams van experts die de nieuwe patronen met grote nieuwsgierigheid leren, om die kennis later aan hun collega’s door te geven. De rest van het jaar werkt het Indiase team onafhankelijk. In overleg met ons verzorgen ze de nabestellingen van kleding en de verzending naar Duitsland. De werktijden worden bepaald volgens de taken van de vrouwelijke familie: de werkdag begint om 10 uur, nadat ze hun kinderen op school hebben afgezet, en eindigt om 17.00 uur, zodat ze ze kunnen ophalen. Regelmatig worden gezondheidscontroles, seminars over vrouwen- en arbeidsrechten en Engelse taalcursussen aangeboden. Bovendien geven ze de naaisters de gelegenheid om renteloze en gesubsidieerde (25%) leningen voor gezondheids- of onderwijskwesties af te sluiten. Dit jaar hebben vier vrouwen al leningen afgesloten om hun oude, zeer gevaarlijke houtkachels te vervangen door nieuwe gasfornuizen. Ze stellen het terugbetalingsschema zelf in, zodat ze niet in financiële problemen komen.

[ c o l l e c t i o n ]