Hadithi Crafts

HADITHI CRAFTS

Hadithi Crafts is een merk van traditionele en hedendaagse handgeweven, kleurrijke sisalmanden.
De collecties worden gemaakt door meer dan 30 vrouwengroepen, met elk gemiddeld 15 leden, in de Kasigau corridor in Kenia. De groepen zijn georganiseerd als coöperatieven van wevers. Deze regio is van groot belang voor het behoud van de natuur en de wilde dieren omdat het de verbinding is tussen oost en west Tsavo Nationaal park.

Manden weven is een traditie in de Taita cultuur. Hadithi manden zijn gemaakt door de weversgroepen dicht bij Kasigua, Zuidoost Kenia. Deze landelijke plaatsen worden geplaagd door weinig regenval waardoor er regelmatig oogsten mislukken. Door de jaren heen is de verkoop van manden een belangrijke bron van inkomsten geworden die ervoor zorgt dat de positie van de vrouwen in deze gemeenschap enorm versterkt werd. Op dit moment werkt Hadithi ter plaatse met meer dan 400 weefsters.

Manden maken is een zeer arbeidsintensieve kunst. Al deze vrouwen weven de manden met hun eigen gevlochten en eigen geverfde sisal touw. Deze sisal groeit in de velden waarvan de vrouwen eigenaars zijn. Ze maken zowel gebruik van natuurlijk als van kunstmatig kleurmiddel. Het neutrale assortiment bevat manden die uitsluitend gewoven zijn met natuurlijk gekleurde sisal – afkomstig van boomschors, aarde en bloemen. Alle felle kleuren worden verkregen door het gebruik van kunstmatige permanente textielkleurstoffen.

Hadithi Crafts is onderdeel van Solid Crafts. Solid Crafts ontwikkelt en begeleidt duurzame handwerkateliers waar kansarmen op een eerlijke manier tewerkgesteld worden waar de focus ligt op hoog kwalitatieve grondstoffen en authentieke ambachten.
De winst die hieruit voortvloeit, investeert Solid Crafts in sociale projecten: opvang van tienermoeders, ondersteuning van gevluchte en misbruikte kinderen… Met bijzondere aandacht voor persoonlijke sociale ontwikkeling en bewustwording van de eigen kracht.

[ c o l l e c t i e ]