Hadithi Crafts

HADITHI CRAFTS

Hadithi Crafts, de partner van Solid in Kenia, is gevestigd in het zuidoosten van Kenia, in de regio Kasigau, gelegen tussen het Tsavo East en West National Park. Dit is een regio waar families worstelen om van hun land te leven. Klimaatverandering heeft hier geleid tot terugkerende droogtes, waardoor landbouw, van oudsher de primaire bron van inkomsten en levensonderhoud, een onbetrouwbare basis is geworden voor een stabiel levensonderhoud. Veel van de handwerkslieden met wie zij werken, worden met dit dilemma geconfronteerd. Het inkomen dat ze verdienen met het vlechten van manden helpt hun gezinnen te voeden en te verzorgen wanneer de gewassen niet langer zekerheid kunnen bieden. Hadithi betekent ‘een verhaal’ in Swahili, de plaatselijke taal, omdat elke mand het unieke verhaal vertelt van de krachtige vrouw wier handen de mand gevlochten hebben. Elke verkochte mand steunt rechtstreeks de maker en haar familie en zorgt voor een eerlijk inkomen, in een regio waar werkgelegenheid schaars is.

De handwerksters van Hadithi zijn vrouwen tussen 19 en 92 jaar oud. De meerderheid van deze vrouwen is getrouwd (67%) of weduwe (23%).

Georganiseerd in ongeveer 60 mandenvlechtgroepen bereikt Hadithi meer dan 1700 gezinnen met een laag inkomen. En dit aantal stijgt elk jaar. Aangezien gezinnen gemiddeld vijf leden tellen, heeft Hadithi een positieve invloed op het leven van ongeveer 8500 vrouwen, mannen en kinderen in de regio. Bovendien steunt Hadithi 2 opleidingsprogramma’s voor jongeren, in lassen en leerlooien, waarbij uitgeruste werkplaatsen worden opgezet in afgelegen dorpen en een markt wordt gecreëerd voor hun eindproducten.

Veel van de mandenvlechtgroepen zijn georganiseerd als zelfhulpgroepen, waar vrouwen gezamenlijk geld sparen zodat de leden een lening kunnen afsluiten, om te investeren in een nieuwe zaak of in onderwijs voor hun kinderen. De vrouwen steunen elkaar en door het aanleren van nieuwe vaardigheden, van mandenvlechten tot ondernemerschap, met hun nieuw gevonden zelfvertrouwen, openen zich voor deze vrouwen nieuwe wegen naar empowerment.

[ c o l l e c t i e ]