Sisal

Stof geweven van sisal

Sisal is een tropische vezel die vaak gebruikt wordt voor touw, borstels en vloerbedekking. Uit de bladeren van plantensoorten die tot de Agavenfamilie behoren kun je deze vezels halen. Je vind het ook veel terug in meer verfijnde weefsels, die vooral voorkomen in de kleding van de Maya’s.

Sisal is genoemd naar het gelijknamige Mexicaanse havenstadje. Zij waren de grootste exporteur van deze grondstof. Die naam hebben ze te danken aan het Maya siísil, wat ‘vochtigheid’ betekent. Dankzij dit product kende het Mexicaanse schiereiland Yucatán op het eind van de negentiende eeuw een enorme economische groei op het Mexicaanse.

Toen in Noord-Amerika, omstreeks 1910, de landbouwmechanisatie opstartte, verschenen er korenmaai- en bindmachines (de voorloper van de maaidorser). Voor het binden van korenschoven en strobalen gebruikten ze grote hoeveelheden korenbindgaren (binder twine) die vervaardigd waren uit sisal. De vezel is minder geschikt voor scheepskabels omdat deze niet zeer waterbestendig is.