Juuste Grondstof: Biokatoen

De stof katoen word gemaakt van de pluizige bloemen van de katoenplant. De meest gebruikte soort is “conventioneel” of gewoon katoen. De katoenplant is erg gevoelig voor plagen en ziektes, dus wordt ze veel bespoten. Daarnaast worden katoenplanten ingespoten met een chemisch middel om te zorgen dat de katoenbollen makkelijker los komen van de stengels en de bladeren. Dit alles zorgt ervoor dat de grond uitdroogt en minder vruchtbaar wordt. Hierdoor is er elk jaar meer water en kunstmest nodig om te zorgen dat de planten genoeg blijven produceren, zo veel zelfs dat de meeste akkerlanden met katoenplanten om de 5 jaar een jaar lang onbruikbaar zijn. Gelukkig is er een alternatief: biokatoen!

Biokatoen of Organisch Katoen

Het verschil bij biologisch katoen zit niet in het materiaal, maar in de werkwijze: bij biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Daarnaast maken de boeren gebruik van wisselteelt, zo variëren ze per jaar wat voor gewas er op het land groeit. Hierdoor blijft de kwaliteit van de grond hoger en vochtiger: minder gevoelig voor plagen en vruchtbaarder. Zo is er minder water en mest nodig.

Voor de productie van een gemiddeld wit T-shirt in gewoon katoen is er 2.000 liter water nodig, terwijl hetzelfde T-shirt uit biokatoen, ongeveer 60% minder water kost om te produceren.

Daarnaast is het ook beter voor de mensen die op het land werken. Op de gewone katoenplantages komen deze mensen dagelijks in aanraking met giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Bij biokatoen dus gelukkig niet!

GOTS Katoen

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het GOTS-label is een internationaal label voor biologisch textiel, opgericht in 2002.

Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Verder gelden er kwaliteitsvereisten voor de producten.

Fairtrade Katoen

Fairtrade katoen betekent dat de boeren en arbeiders die werkzaam zijn op de katoenplantage een eerlijke prijs krijgen voor hun werk.

Zij verbouwen en oogsten de katoenplanten en staan daarmee aan het begin van de handelsketen. Fairtrade katoenboeren ontvangen ten minste de minimumprijs, als vangnet voor fluctuerende marktprijzen en een niet onderhandelbare premie.