WEARABLE STORIES

Loredana Falone

Loredana Falone, de vriendin van acteur Matteo Simoni, is de vrouwelijke onderneemster achter het merk Wearable Stories. Ze vindt dat stoffen van hoge kwaliteit hand in hand gaan met eerlijke handel en duurzame mode. Daar zijn wij het natuurlijk volledig mee eens!

Na veel gereisd te hebben en geïnspireerd te zijn geraakt door verschillende landen en talloze culturen begon haar verhaal aan de andere kant van de wereld, op Bali. Ze leefde op het eiland en maakte kennis met een ontroerende wereld van kansen en uitdagingen. De balinese levensstijl, de vrijheid en de energieke creativiteit zorgt dan ook voor de mode-visie van WS: casual en eigentijdse stukken die diverse culturele invloeden uitademen, terwijl ze ook tijdloze waarden en trends niet uit het oog verliezen, met dank aan de traditionele en lokale ambachtslieden.

Productie

Wearable Stories is sterk gegroeid en heeft de productie intussen naar Europa uitgebreid. Bij de keuze van nieuwe producenten, gaat Loredana heel zorgvuldig te werk. Ze werkt alleen met kleinschalige naaiateliers waarvan ze weet dat ze correct werken met hun medewerkers en dat de mensen goed behandeld en correct verloond worden. Momenteel worden de collecties in Portugal, Italië, en Roemenië vervaardigd. Een kleine capsule collectie wordt nog steeds in Bali gemaakt. Maar ook al zit de productie van Wearable Stories intussen voor een groot deel in Europa, toch draagt Loredana sociale projecten in Bali nog steeds een warm hart toe. Zo steunt ze met Wearable Stories een weeshuis “Children’s home of hope” in West Bali, Indonesië. Daar wonen 50 verlaten kinderen. Door de samenwerking met het atelier, dragen ze een steentje bij aan de lokale gemeenschap en kan elk weeskind een gans jaar naar school.

Milieu

Naast het menselijke aspect, is het milieu ook een aandachtspunt voor Loredana. Ze werkt graag met natuurlijke stoffen in haar collecties. Als ze een prototype van een stuk binnen krijgt, dan draagt ze het zelf zoveel mogelijk zodat ze weet hoe het voelt, hoe het eruit ziet wanneer het gedragen wordt. De stoffen worden gekozen op internationale beurzen maar Loredana probeert zoveel mogelijk stoffen te kiezen die verkrijgbaar zijn in het land waar ze ook produceert. Zo vermijdt ze onnodige transporten die vaak zwaar wegen op het milieu.

Ze proberen dus om zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. Als ze toch synthetische stoffen gebruiken, zijn deze voorzien van het Oeko-Tex standard 100-label. Dat label bevestigt de mens-ecologische veiligheid.